De geschiedenis van Duracell gaat terug tot 1930. Duracell is ontstaan door samenwerking van wetenschapper Samuel Ruben en zakenman Philip Rogers Mallory, die elkaar ontmoetten tijdens de jaren 1920. Het bedrijf PR Mallory produceerde kwikbatterijen voor militair gebruik, destijds een verbetering ten opzichte van de zink-luchtbatterijen. Eind jaren zeventig, toen bezorgdheid voor de effecten van het giftige kwik ontstond, werd kwik al snel een verouderd ingrediënt in alle productieprocessen van Mallory. Het werd vervangen door de alkalische technologie.

Toen Kodak in de jaren vijftig camera's wilde introduceren met een ingebouwde flitser was er behoefte aan een kleinere batterij, daarom werd het kleinere AAA-formaat ontwikkeld.

In 1974 werd de merknaam Duracell voor het eerst gebruikt. De naam is een samentrekking van "duurzame cel" (durable cell).

 

PR Mallory werd in 1978 overgenomen door Dart Industries, dat op zijn beurt in 1980 met Kraft fuseerde. Kohlberg Kravis Roberts kocht Duracell in 1988 en maakte het bedrijf publiek in 1989. Het werd in 1996 overgenomen door Gillette, sinds 2005 onderdeel van Procter & Gamble. Op 24 oktober 2014 kondigde Procter & Gamble aan dat het Duracell wilde verzelfstandigen of verkopenOp 13 november 2014 werd bekend dat de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van miljardair Warren Buffett het bedrijf overnam voor 4,7 miljard Amerikaanse dollar